Συνέντευξη: Οι διακριτικοί στίχοι της Ρενέ Στυλιαρά - The Daily Owl
fade
28799
post-template-default,single,single-post,postid-28799,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Συνέντευξη: Οι διακριτικοί στίχοι της Ρενέ Στυλιαρά

Να ζεις στο μυαλό μου, σημαίνει πόλεμος
Σημαίνει κενό και καινό
Σημαίνει νοθεία και στίλβη
Σημαίνει έρωτας
Να ζω μέσα σου σημαίνει έρωτας
Να ζω μέσα σου σημαίνει
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ

 

Η Ρενέ Στυλιαρά γράφει κι αναπνέει με την ίδια φυσικότητα. Η παρουσία της στο χώρο είναι έντονη και ήρεμη – μοιάζει με τα γραπτά της και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και επιδιώκει τη ζωή. Είκοσι τριών ετών, πρώην καλαθοσφαιρίστρια, αποτυπώνει σε στίχους μεγάλες και μικρές αλήθειες, αναζητήσεις, καθημερινές στιγμές κι άλυτους κόμπους στον λαιμό. Συζητήσαμε ένα απόγευμα πριν την έκρηξη της φετινής άνοιξης για τα άχρηστα κουτάκια της ζωής, το χρόνο, τη νοσταλγία και τα πιο μεγάλα ψέματα. 

 

 

 
Screenshot 2017-03-21 11.41.42

 

 

 

Ποια είναι τα άχρηστα κουτάκια της ζωής;

Τα άδεια. Εκείνα που δεν σου προσθέτουν κάτι με την παρουσία τους, αλλά σου αφαιρούν χώρο να σκεφτείς και να αναπνεύσεις ελεύθερα. Τα πιο άχρηστα για όλους μας είναι νομίζω τα εγκεφαλικά κουτάκια. «Είναι αλλόθρησκος, είναι μαύρος, πρόσφυγας, ομοφυλόφιλος, αλλοεθνής. Διαφορετικός από εμένα άρα κατώτερος».

 

 

Screenshot 2017-03-21 11.09.53
 

Υπάρχει χρόνος για να κυνηγάς όνειρα;

Από μικρή είχα την αίσθηση ότι η ζωή που μας δίνεται (όσο περιορισμένη κι αν είναι) είναι ακριβώς αυτή που μας χρειάζεται για να μην χάνουμε χρόνο περιμένοντας. Ο χρόνος είναι απλώς ένας περιορισμός για μένα κι είναι καλός περιορισμός καμιά φορά, αφού σε προκαλεί να κυνηγήσεις σήμερα, την ζωή που ονειρεύεσαι να έχεις αύριο. Συνεπώς, πρέπει να βρίσκει κανείς τον χρόνο να κυνηγά τα όνειρα του. Βοηθά στην ολοκλήρωση του ατόμου σε κάθε επίπεδο.

 

 

Πώς αφήνεις τον χρόνο να σε αλλάξει;

Συναναστρεφόμενη με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ. Με αλλάζουν οι άνθρωποι. Η επικοινωνία μαζί τους ή η έλλειψή της. Διαφοροποιούν τον δεδομένο τρόπο αντίληψης και αντιμετώπισης καταστάσεων που μπορεί να έχω την εκάστοτε χρονική περίοδο της ζωής μου. Είναι μάλλον που μου αρέσει όσο τίποτα να μαθαίνω και που οι άνθρωποι έχουν συνήθως πολλά να σου διδάξουν, αν έχεις την διάθεση να τους ακούσεις πραγματικά.

 

 

Πως δαμάζεις την υπερβολική νοσταλγία;

Απλώς δεν! Είμαι δυστυχώς από την φύση μου ένας βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος κι έτσι δυσκολεύομαι απερίγραπτα να κοντρολάρω τα συναισθήματα μου. Το μοναδικό αντίδοτο που έχω, ίσως, στην νοσταλγία είναι η διαρκής απασχόληση του μυαλού μου με άσχετα πράγματα, τα οποία μου αποσπούν την προσοχή.

 

 

Screenshot 2017-03-21 11.10.13

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχεις ακούσει;

Το «Θα σ΄αγαπώ για πάντα». Δίχως καν δεύτερη σκέψη! Οι άνθρωποι είμαστε τόσο εύθραυστοι και τα συναισθήματα μας τόσο παροδικά που το «σ’ αγαπώ για πάντα», στο μυαλό μου, δηλώνει απλώς την ανάγκη για διάρκεια κι αυτό απέχει πολύ από το τί συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αν ζούσαμε σ’ έναν κόσμο που δεν αντικαθιστούσε ότι χαλάει, αλλά επιδιόρθωνε και βελτίωνε το ήδη υπάρχον ή αν απλώς ήμασταν μονογαμικά όντα, θα μπορούσα να το δεχτώ με λιγότερες ενστάσεις, αλλά τώρα όχι.

 

 

Τί εμποδίζει τους ανθρώπους να προχωρήσουν στην ζωή τους;

Η αίσθηση ότι δεν μπορούν. Και η οριακά εμμονική τους προσκόλληση, βέβαια, στη συνήθεια τους. Σ’ αυτό που δεν τους ξεβολεύει, το γνωρίζουν καλά κι ως εκ τούτου τους δημιουργεί την ισχυρότερη ψευδαίσθηση από όλες, αυτήν της ασφάλειας.

 

 

 

Screenshot 2017-03-21 11.17.07

 

Πότε λες πως δεν φοβάσαι;

Όταν μ’ αγκαλιάζει σφιχτά αυτός που αγαπάω. Όταν ξέρεις ότι φοβάμαι το σκοτάδι και μου ανάβεις το φωτάκι του αυτοκινήτου για να νιώσω καλύτερα. Όταν με νοιάζονται πιο απλά και δεν αισθάνομαι τόσο μόνη μου.

 

 

Που βρίσκεις την καθημερινή μαγεία;

Στις απλές στιγμές και στις πιο αμελητέες λεπτομέρειες, χωρίς τις οποίες όμως δεν θα ήμουν η ίδια σήμερα ή και οποιαδήποτε άλλη μέρα. Στον σκύλο μου που είναι ευτυχισμένος κάθε φορά που με βλέπει, όσες φορές κι αν με δει. Στην οικογένεια μου που, παρά τους διαπληκτισμούς και τις διαφωνίες μας είναι πάντα δίπλα μου. Στους φίλους μου που κυριολεκτικά με ανέχονται. Στον κόσμο που διαβάζει αυτά που γράφω και με κάνει να χαμογελάω σαν μικρό παιδί.

 

 

 

Screenshot 2017-03-21 11.17.32

 

 

Κάνε μια ευχή για την φετινή άνοιξη

Λιγότερες αλλεργίες!!! Και περισσότερες κάμπιες που θα καταφέρουν να γίνουν πεταλούδες.

 

 

Θα απαντηθεί ποτέ στ’ αλήθεια η ερώτηση «γιατί γράφει κάποιος»;

Αν οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα. Αν δεν διαφοροποιούνται τα κίνητρα και οι ανάγκες τους καθημερινά ίσως και να μπορούσε να απαντηθεί. Με τα τωρινά δεδομένα, νομίζω πως οποιαδήποτε πιθανή απάντηση, θα ‘ταν η μισή αλήθεια. Πάντως, αν με ρωτάς, σήμερα γιατί γράφω, θα σου απαντήσω πως είναι κι αυτός ένας τρόπος να αποφύγεις τον αλκοολισμό και τις καταχρήσεις!

 

 

Screenshot 2017-03-21 10.44.17

 

 

Η πρώτη ποιητική συλλογή της Ρενέ Στυλιαρά “Διακριτικά“, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Η δεύτερη ετοιμάζεται. 

Facebook Page: Ρενέ

Website: http://renestyliara.com/ 

MetaMeta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment