Ψάχνοντας την Αλήθεια στον κόσμο των Μάγων και των Muggles - The Daily Owl
fade
37019
post-template-default,single,single-post,postid-37019,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Ψάχνοντας την Αλήθεια στον κόσμο των Μάγων και των Muggles

Η αλήθεια (α στερητικό+ λήθη) έχει όσα πρόσωπα όσα και οι άνθρωποι που την ξέρουν και την θυμούνται. Βέβαια, πάντα υπάρχει η αντικειμενική και η υποκειμενική αλήθεια. Η εύρεσή της αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε αυτές της τέλεσης εγκλημάτων, σε θέματα μυστικών υπηρεσιών και νομικά ζητήματα, εγχείρημα εξαιρετικά σημαντικό και δύσκολο τις περισσότερες  φορές. Για αυτό το σκοπό στον κόσμο των Muggle έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για δημιουργία μιας συσκευής που ανιχνεύει το ψέμα. Φυσικά, αν είσαι μάγος όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα, καθώς τρεις σταγόνες από το φίλτρο αλήθειας αρκούν για να αποκαλυφθούν και τα πιο κρυφά μυστικά.

 

 

 

Η δημιουργία του ανιχνευτή ψεύδους

 

 

Η περιέργεια και οι ανάγκες του ανθρώπου οδήγησαν σε ποικίλες εφευρέσεις με καινοτόμες λειτουργίες. Η δημιουργία μιας συσκευής που ξεχωρίζει την αλήθεια από την εξαπάτηση βάσει φυσικών μετρήσεων της σωματικής απόκρισης αποτέλεσε αντικείμενο χρόνιας έρευνας και προβληματισμού για πολλούς ερευνητές. Η πρώιμη μορφή μιας τέτοιας συσκευής συναντάται στα δικαστικά και θρησκευτικά βασανιστήρια του Μεσαίωνα, καθώς αποτελούσαν διαδεδομένη πρακτική εκμαίευσης της αλήθειας και μυστικών. Πρώτος ο Daniel Defoe το 1730 πρότεινε μια νέα μέθοδο ανίχνευσης του ψεύδους μέσω της αξιολόγησης των καρδιακών παλμών. Ακολούθησε ο Cesare Lombros, πατέρας της σύγχρονης εγκληματολογίας, ο οποίος χρησιμοποιούσε μια συσκευή που παρακολουθούσε τις μεταβολές της ροής αίματος του ατόμου τις στιγμές μιας ανάκρισης. Το 1897 η ανάπτυξη της μεθόδου  Β. Sticker, ο οποίος χρησιμοποίησε την ποσότητα του ιδρώτα που παράγεται στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλεκτρικής αγωγιμότητας κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης, πρόσθεσε ένα σημαντικό στοιχείο στα χαρακτηριστικά της μετέπειτα συσκευής. Ήταν 1914 όταν προστέθηκε η τελευταία συνιστώσα στην εξίσωση της ανίχνευσης ψεύδους με την ανακάλυψη του Vittorio Benussi, ότι δηλαδή ο λόγος της εισπνοής και εκπνοής ήταν συνήθως μεγαλύτερος κατά τη στιγμή της αλήθειας παρά όταν ψεύδεται. Έτσι οι ενδείξεις των καρδιακών παλμών, της ροής αίματος, της ποσότητας του ιδρώτα και των δεικτών αναπνοής συνδυάστηκαν δίνοντας μορφή στον σύγχρονο ανιχνευτή ψεύδους.

 

 

 

“Previously on Homeland” 

 

 

Πολλές φορές ο ανιχνευτής ψεύδους αναφέρεται ως πολυγράφος. Το πρώτο μηχάνημα που αναφερόταν ως πολυγράφος το 1908 αποτελούσε ένα αντιγραφικό μηχάνημα. Στις μέρες μας την πιο νέα μορφή πολυγράφου ως ανιχνευτής ψεύδους αποτελεί ο παθητικός πολυγράφος, δημιούργημα της SilverLogic Labs, εταιρεία που εδρεύει στο Σιάτλ των ΗΠΑ.  Αποκαλείται παθητικός καθώς το υποβαλλόμενο σε ερωτήσεις άτομο είναι αποδεσμευμένο από καλώδια ή λουριά καθώς βιντεοσκοπείται κατά την ανάκριση και στη συνέχεια το βίντεο αναλύεται βάσει ειδικών αλγορίθμων. Ο παθητικός πολυγράφος έχει χρησιμοποιηθεί στην έρευνα αγοράς για τις προτιμήσεις και τις αντιδράσεις του κοινού στις διάφορες διαφημίσεις. Όσο αναφορά τον απλό πολυγράφο ή αλλιώς ανιχνευτή ψεύδους , το 1923, με νομική απόφαση το Αμερικάνικο δικαστήριο απέκλεισε τα αποτελέσματα ανιχνευτών ψεύδους σαν αποδεικτικά στοιχεία. Σε κάποιες  χώρες όμως ο πολυγράφος χρησιμοποιείται σε ανακρίσεις , κατασκοπευτικές υπηρεσίες όπως και σε τράπεζες και χώρους εργασίας – βλέπε Homeland και Ocean’s Eleven (καημένοι Carrie Mathison και Livingston Dell). 

 

 

 

To Λάσο της Αλήθειας 

 

 

Όπως ο ανιχνευτής του ψεύδους με τα λουριά και τα καλώδια να καταμετρούν τις ενδείξεις του σώματος, οι οποίες δεν ψεύδονται, έτσι και το Λάσο της Αλήθειας ή αλλιώς της Εστίας, που έχει  ως όπλο και πετάει με στιλ  η  Wonder Woman, κάνει όποιον τυλίξει να ξεστομίσει τα πιο ενδόμυχα μυστικά του και να απαντήσει με απόλυτη αλήθεια σε ό,τι κι αν ερωτηθεί. Άλλωστε αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς ο Αμερικανός ψυχολόγος και δημιουργός της Wonder Woman, William Marston, όπως παρουσιάζεται και στην πρόσφατη ταινία για τη ζωή του, “Professor Μarston and the Wonder Women”,  είχε άμεση σχέση με τον ανιχνευτή ψεύδους. Συγκεκριμένα το 1915 συνδυάζοντας την τεχνολογία του ανιχνευτή και τις τεχνικές ανάκρισης διεξήγαγε με τις δυο γυναίκες του δοκιμές με τον ανιχνευτή ψεύδους χρησιμοποιώντας μανσέτες αρτηριακής πίεσης.

 

 

 

 

 

Veritaserum, το απαγορευμένο

 

Στον κόσμο των μάγων της J.K.Rowling υπάρχει ένα φίλτρο, ή μάλλον, δύο οροί που μπορούν δίχως λουριά, καλώδια ή  μανσέτες, με τρεις μονάχα σταγόνες να ξεσκεπάσουν την αλήθεια. Ο απλός ορός της αλήθειας είναι ένα φίλτρο με ένα από τα συστατικά του να αποτελούν τα φτερά του πτηνού  Jobberknoll, που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της αλήθειας. Η ισχυρότερη μορφή του ορού αποτελεί το Veritaserum (Verita =αλήθεια + Serum= ορός) το οποίο προκαλεί σε όποιον το πιει να αποκαλύψει οτιδήποτε κι αν ερωτηθεί. Χρειάζεται ένας πλήρης σεληνιακός κύκλος για την ωρίμανσή του, ενώ η χρήση του ελέγχεται από το Υπουργείο Μαγείας. Veritaserum χορηγήθηκε στον Barty Crouch Jr τον Ιούνιο του 1995 όταν ο Albus Dumbledore ανακάλυψε ότι ο Crouch ήταν μεταμφιεσμένος με τη βοήθεια πολυχημικού φίλτρου στον καθηγητή και χρυσούχο Alastor Moody.  Η «αξιαγάπητη» Dolores Umbridge στο πέμπτο έτος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δυο φορές Veritaserum για να ανακρίνει τον Harry Potter αλλά ο Severus Snape, καθηγητής φίλτρων στο Hogwarts, την πρώτη φορά της έδωσε ένα ψεύτικο φίλτρο ενώ τη δεύτερη της εξήγησε ότι χρειαζόταν έναν μήνα για να ωριμάσει ο νέος ορός. Άλλη μια υπέροχη φυσιογνωμία, η δαιμόνια δημοσιογράφος – o Merlin να την κάνει – Rita Skeeter χρησιμοποίησε τον ορό παίρνοντας συνέντευξη από την Bathilda Bagshot σχετικά με τη βιογραφία του Albus Dumbledore. Όπως με τον πολυγράφο των Muggle, που μπορεί να εξαπατηθεί, έτσι και οι δυο οροί έχουν το αντίδοτό τους ή μπορούν να αποκρουστούν με τη μέθοδο της Σφραγισματικής. Για αυτό το λόγο και για το ότι η αλήθεια του καθενός συνάδει με την ψυχονοητική του κατάσταση δεν λαμβάνεται ούτε στον κόσμο των Μάγων ως αποδεικτικό στοιχείο, η ομολογία υπό την επήρεια των ορών.

 

 

 

Είτε στον κόσμο των Muggle με μέσο την τεχνολογία είτε στων μάγων με μέσο τα φίλτρα και τη μαγεία, σε λεπτές έννοιες όπως η αλήθεια και ζητήματα που αφορούν τον λαβύρινθο και το φρούριο του ανθρώπινου νου, ο γρίφος  είναι ιδιαίτερα δύσκολος και ίσως να μην υπάρχει απόλυτη απάντηση σε αυτόν. Η αξιόπιστη εύρεση της αλήθειας θα πρέπει να έγκειται στην εμπιστοσύνη της ανθρώπινης ευφυΐας και γνώσης, καθώς και στην εμπιστοσύνη μεταξύ ανθρώπων, καθώς κανένα μηχάνημα ή ορός δε μπορεί να καταλάβει καλύτερα τον ανθρώπινο νου και ψυχή από έναν άλλον αντίστοιχα.

EnchantedFeatherEnchantedFeather

(Time)Traveler, Μικρή Γιαπωνέζα, Footballer , Dancer , Magic Creature/ Σπουδάζω Φυσική και διάφορα άλλα τρελά και μαγικά, σχολείο στο Hogwarts , διακοπές στη Ναrnia , τοξοβολία στην κατασκήνωση με τις Αμαζόνες κτλ / Words are our most inexhaustible source of magic... και μην ξεχνάμε The North remembers

No Comments

Post a Comment