Ηρωικές πράξεις και μαγικές αξίες στον κόσμο του Harry Potter - The Daily Owl
fade
38231
post-template-default,single,single-post,postid-38231,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Ηρωικές πράξεις και μαγικές αξίες στον κόσμο του Harry Potter

Πάσχα, μια από τις πιο ιδιαίτερες γιορτές. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αναλογιζόμαστε μέσα από τους συμβολισμούς της Εβδομάδας των Παθών αξίες, αρετές και ιδανικά που λησμονούμε στο χάος της καθημερινότητας. Πολλές από αυτές τις αξίες διαφαίνονται στον κόσμο  της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μέσα από τους ολοκληρωμένους χαρακτήρες και την ουσιαστική έννοια της μαγείας στην ιστορία του Harry Potter. H ίδια η συγγραφέας είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή της, στην ερώτηση περί έλλειψης αναφοράς σε κάποια θρησκεία στην ιστορία της, ότι οι συμβολισμοί είναι ξεκάθαροι, κάτι που διαπιστώνει όποιος εμβαθύνει στην ουσία της ιστορίας και τον εαυτό του.

 

 

Αγάπη

«Μην λυπάσαι τους νεκρούς Χάρι. Na λυπάσαι τους ζωντανούς και κυρίως εκείνους που ζουν χωρίς αγάπη»

 

 

Η πιο ισχυρή μαγεία στον κόσμο, η μητέρα όλων των αξιών. Ήταν η αγάπη της Lily, μητέρας του Harry Potter, που τον έσωσε από το θάνατο και το σκοτάδι. Ήταν η αγάπη και η αφοσίωση του Hagrid που τον μετέφερε ασφαλή τόσο ως μωρό στην οδό 4 Privet όσο κι ως ενήλικα πια από εκεί προς άλλο, ασφαλέστερο μέρος. Ήταν η ζεστή αγκαλιά και η αγάπη της οικογένειας Weasley που έδωσε στον Harry την οικογένεια που είχε στερηθεί μέχρι τα 11. Κι αν δεν ήταν η αγάπη της Ερμιόνης για το διάβασμα και τους φίλους της, δε θα είχαν επιβιώσει. Επίσης, η ανεκπλήρωτη παντοτινή αγάπη του Severus Snape για τη μητέρα του Harry Potter, τον έκανε να προστατεύει το γιο της αγαπημένης του ως το τέλος. Η έλλειψη της αγάπης όμως είναι το ίδιο ισχυρή με την παρουσία της, όπως αποδεικνύει η ιστορία του Tom Riddle, που τον οδήγησε στον να επιλέξει να γίνει ο Voldemort.

 

 

 

Αυτοθυσία

Πνεύμα του Remus Lupin για το νεογέννητο γιο του: «Λυπάμαι που δεν θα τον γνωρίσω, αλλά θα ξέρει γιατί πέθανα και θα καταλάβει. Προσπαθούσα να φτιάξω έναν κόσμο για μια καλύτερη ζωή.»

 

 

H πηγαία αληθινή αγάπη συνοδεύεται από την αυτοθυσία, που εκφράζεται μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις, έως την θυσία της ίδιας της ζωής. Έτσι, η Lily Evans μπήκε ανάμεσα στη φονική κατάρα και το γιο της, ενώ λίγο πιο πριν είχε θυσιαστεί για τη γυναίκα και το γιο του ο James Potter. Κάπως παρόμοια μπήκε ο Dobby, το πιο γλυκό κι ελεύθερο ξωτικό, ανάμεσα στο μαχαίρι της Bellatrix Lestrange και τους φίλους του δίνοντας τη ζωή του για αυτούς. H γενναιότητα και η προσπάθεια για ένα καλύτερο κόσμο για το παιδί τους από την άλλη, οδήγησαν τoν Remus Lupin και την Nymphadora Tonks  στη μάχη του Hogwarts όπου και άφησαν την τελευταία τους πνοή. Βλέποντας τα μάτια της γυναίκας που τόσο αγάπησε στο πρόσωπο του γιου της, πέθανε ο Severus Snape έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία του δεύτερου. Τέλος για όλους εκείνους που ήταν κοντά του και θυσιάστηκαν για αυτόν, αλλά και για όλους τους άλλους  αγνώστους αθώους  πήγε ο Harry Potter να πεθάνει στο απαγορευμένο δάσος από την κατάρα του Voldemort. Ακόμη και ο Dumbledore, όμως, ξέροντας ότι θα πεθάνει ούτως ή άλλως θέλησε να ορίσει εκείνος τη δολοφονία του για την πλοκή των γεγονότων.

 

 

 

 

Συγχώρεση

 «Δεν είναι στη φύση του Παράφρονα να συγχωρεί»

 

 

Ένας κόσμος χωρίς συγχώρεση θα ήταν ένας κόσμος γεμάτος Παράφρονες , ένα συνεχές ψύχος, μια φυλακή σαν το Azkaban με ανθρώπους χωρίς ψυχή. Αν δε μάθουμε να συγχωρούμε, πρώτα από όλα τον εαυτό μας, ζούμε λειψοί, σαν ένας Παράφρονας να μας ακολουθεί διαρκώς. Ο Sirius Black κατηγορήθηκε και τιμωρήθηκε άδικα για το φόνο των καλύτερών του φίλων, όμως βρήκε τη δικαίωση και τη συγχώρεση από τον βαφτισιμιό του Harry Potter και τον εναπομείναντα στη ζωή φίλο του Remus Lupin. Έζησε σαν κυνηγημένος χωρίς να έχει αναγνωριστεί από όλους η αθωότητά του, όμως την γνώριζαν εκείνοι που πραγματικά τον ένοιαζε να την ξέρουν και μαζί με αυτόν στο τρίτο έτος σώθηκε ο ιππόγρυπας Ωραιόραμφος από το θάνατο. Άλλος ένας παρεξηγημένος ήρωας, ο Severus Snape, κατηγορήθηκε εν γνώση του για πολλά καλύπτοντας έτσι την ταυτότητα του και προστατεύοντας τους άλλους, δε συγχώρεσε τον εαυτό του που δεν κατάφερε να προστατεύσει την αγάπη της ζωής του μένοντας μια ζωή μέσα στη θλίψη. 

 

 

 

 

Μετάνοια

Harry Potter στο Voldemort: «Είναι η τελευταία σου ευκαιρία. Να είσαι άνθρωπος. Προσπάθησε να μετανοήσεις.»

 

 

 

Μπορεί ο Voldemort να μην είχε ποτέ την ικανότητα να νιώσει αγάπη αλλά ήταν οι επιλογές του και οι χείριστες πράξεις του που τον μετέτρεψαν σε αυτό που έγινε. Σε όλη του την πορεία είχε την επιλογή να μετανιώσει. Τελικά δε μετάνιωσε ποτέ παρά συνέχισε τις φρικαλεότητες καταλήγοντας να γίνει μια άψυχη στάχτη. Για αυτό το λόγο το κομμάτι της ψυχής του Voldemort που κατέληξε στο σταθμό King’s Cross από την ίδια την κατάρα του ήταν εντελώς αβοήθητο σύμφωνα με τον Dumbledore. Κάποιος, όμως, που μας εξέπληξε με την ένδειξη μετάνοιας προς το πρόσωπο του Harry είναι o Dudley Dursley λέγοντας του κατά το αποχαιρετισμό τους «Δεν νομίζω ότι είσαι σπατάλη χώρου. … Μου έσωσες τη ζωή» αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια συγγνώμη.

 

 

 

 

Ανάσταση

 

 

Ο Voldemort έριξε τη φονική κατάρα στο Harry – σχεδόν – όλοι νόμιζαν ότι είχε πεθάνει αλλά το μόνο που είχε πεθάνει ήταν το κομμάτι της ψυχής του ίδιου του Voldemort που ζούσε μέσα στον Harry. Ο συμβολισμός αυτός της ανάστασης όμως δεν έχει να κάνει με τη μαγεία αλλά με τον καθένα από εμάς καθώς διατηρώντας τον αρνητισμό και το σκοτάδι μέσα μας γινόμαστε πεμπτουσιωτές του. Συνεπώς η ψυχική ανάσταση είναι επιλογή, όπως η μετάνοια.

Αγάπη, αυτοθυσία, συγχώρεση, μετάνοια, ανάσταση έννοιες που κάνουν τον άνθρωπο πιο ανθρώπινο και μαγικό, ανεξαρτήτως ύψους, πάχους, χρώματος,αίματος και θρησκείας. Αυτές τις γιορτές αντί για κυνήγι πασχαλινών αυγών ας αναζητήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αυτά από τα οποία έχουμε απομακρυνθεί και μας κάνουν λίγο καλύτερους, λίγο πιο ανθρώπινους, λίγο πιο μαγικούς, παύοντας να ήμαστε πεμπτουσιωτές του κάθε Voldemort.

 

Καλή Ανάσταση!

 

Διαβάστε ακόμα:

“Για τα λεφτά τα κάνεις όλα”: Το χρήμα στον κόσμο του Χάρι Πότερ

Σημαντικοί αριθμοί στον Harry Potter

Oι muggle οικογένειες στον κόσμο του Harry Potter

Τα όνειρα και η σημασία τους στην ιστορία του Αγοριού που Έζησε

Τα Boggart και ο φόβος στον πραγματικό κόσμο

Η Κιβωτός των Στοχασμών και η σημασία της μνήμης

Μαγικοί χάρτες: τo πρώτο GPS

Λέξεις: τα σημαντικότερα ξόρκια

 

 

EnchantedFeatherEnchantedFeather

(Time)Traveler, Μικρή Γιαπωνέζα, Footballer , Dancer , Magic Creature/ Σπουδάζω Φυσική και διάφορα άλλα τρελά και μαγικά, σχολείο στο Hogwarts , διακοπές στη Ναrnia , τοξοβολία στην κατασκήνωση με τις Αμαζόνες κτλ / Words are our most inexhaustible source of magic... και μην ξεχνάμε The North remembers

No Comments

Post a Comment