Ιησούς και Harry Potter | Ομοιότητες και διαφορές - The Daily Owl
fade
38165
post-template-default,single,single-post,postid-38165,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow child-child-ver-1.0.0,flow-ver-1.3,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11,vc_responsive

Ιησούς και Harry Potter | Ομοιότητες και διαφορές

Οι επιρροές της θρησκείας και δη του χριστιανισμού σε πολλά σύγχρονα λογοτεχνικά έργα είναι προφανείς και το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για το έργο της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ. Ένα κοινό στοιχείο που υπάρχει στην ιστορία του Harry Potter και την Καινή Διαθήκη είναι αυτό του ηρωισμού, καθώς τόσο ο Potter όσο και ο Ιησούς Χριστός συμμετέχουν ενεργά στη μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό. Πριν την εποχή του χριστιανισμού, τα λογοτεχνικά προϊόντα φαντασίας δεν περιλάμβαναν με τόσο ξεκάθαρους ορισμούς τη μάχη του Καλού ενάντια στο Κακό (βλ. Τρωικός Πόλεμος, όπου κανείς δεν είναι απόλυτα καλός ή απόλυτα κακός) κι έτσι διαθέτει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ανοίγοντας και ευρύ πεδίο έρευνας, η περαιτέρω σύγκριση ανάμεσα στον Harry Potter και τον Ιησού Χριστό. 

 

 

Στις ιστορίες τους αντιμετωπίζουν διαφορετικών ειδών δυσκολίες και δοκιμασίες, οι οποίες δοκιμάζουν την πίστη, το κουράγιο και την πίστη τους. Οι ομοιότητες και οι διαφορές των δυο είναι μεγάλες και αυτές θα επιχειρήσουμε να επισημάνουμε παρακάτω:

 

 

Οι απόπειρες δολοφονίας εναντίον τους

 

 

Ο Ηρώδης διέταξε τη δολοφονία όλων των βρεφών αγοριών στη Βηθλεέμ εξαιτίας της προφητείας που έλεγε ότι στην Ιουδαία θα γεννιόταν εκείνη την περίοδο ο νέος βασιλιάς της που θα ανέτρεπε το τυραννικό καθεστώς του. Μόλις γεννήθηκε ο Ιησούς, οι γονείς του διέφυγαν στην Αίγυπτο και έτσι κατάφερε να ξεφύγει από τον κίνδυνο των Ρωμαίων στρατιωτών που χτυπούσαν πόρτες σε όλη την Ιουδαία και σκότωναν κάθε αρσενικό μωρό που έβρισκαν μπροστά τους. Στην περίπτωση του Harry Potter, ο Voldemort προσπάθησε να τον σκοτώσει όταν ήταν ενός έτους, επειδή, σύμφωνα πάλι με μια προφητεία, ένα αγόρι με την περιγραφή του Harry θα ανέτρεπε μελλοντικά τον Σκοτεινό Άρχοντα. Η αγάπη της μητέρας του Lily προστάτεψε τον μικρό Harry και έτσι ο ίδιος επέζησε της δολοφονικής κατάρας του Voldemort. 

 

 

 

 

O ρόλος του ήρωα/ σωτήρα

 

 

Ο ήρωας/ σωτήρας είναι αυτός που μπορεί να υποφέρει και που θα το κάνει παράλληλα με άλλες πράξεις του, προκειμένου να βοηθήσει και να σώσει άλλους ανθρώπους από ένα επαπειλούμενο κακό. Αυτή ακριβώς η αποστολή περιγράφεται για τον Ιησού και τον Harry στην Καινή Διαθήκη και τα βιβλία της Ρόουλινγκ αντίστοιχα. Για να καταφέρουν οι υπόλοιποι να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, οι δυο ήρωες έπρεπε να θυσιάσουν τη ζωή τους και δεν αρκούσε το να επιδείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες (εν είδη “ποιμένων”) με σκοπό τη βελτίωση των εκάστοτε συνθηκών ζωής των ανθρώπων που ήθελαν να σώσουν. 

 

 

 

 

Η ανάσταση 

 

 

Οι Ρωμαίοι σταύρωσαν τον Ιησού, καθώς η πεποίθηση ήταν (ανάμεσα στους Ιουδαίους πρωτίστως) ότι χρησιμοποιούσε το όνομα του Θεού για να διαδίδει διαστρεβλωμένα στοιχεία για την επικρατούσα θρησκεία στην περιοχή δράσης του. Η σταύρωση αποτελούσε μέρος του πλάνου του Θεού για τον Ιησού και μέσα από αυτό ο ίδιος έσωσε την ανθρωπότητα από την αμαρτία. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό του αναστήθηκε, αποδεικνύοντας ότι ήταν ο Γιος του Θεού. Στην περίπτωση του Harry, ο μόνος τρόπος για να σκοτωθεί ο Voldemort ήταν να θυσιαστεί ο ίδιος, ώστε να πεθάνει και το τελευταίο κομμάτι της ψυχής του δεύτερου μέσα στον πρώτο. Όταν ο Voldemort τού έριξε τη δολοφονική κατάρα, ο Harry δεν σκοτώθηκε, αλλά η ψυχή του εισήλθε για λίγο σε ένα στάδιο ενδιάμεσο, όπου ο ίδιος μπορούσε να αποφασίσει τη δική του μοίρα. Με τη βοήθεια του Dumbledore, ο οποίος τον καθοδήγησε σε εκείνο ακριβώς το στάδιο, αποφάσισε να επιστρέψει στον πραγματικό κόσμο. Αυτή ήταν και η “ανάσταση” του Harry, η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να εξολοθρεύσει τον Voldemort. 

 

 

 

 

Ουδείς προφήτης στον τόπο του 

 

 

Ο Ιησούς θεωρήθηκε ψευδοπροφήτης που διέδιδε βλασφημίες στον λαό. Τα διδάγματά του εξαγρίωναν τους πιστούς του ιουδαϊσμού και έτσι οι Ρωμαίοι αναγκάστηκαν να τον συλλάβουν και να τον εκτελέσουν. Αντίστοιχα, όταν ο Harry έγινε μάρτυρας της επιστροφής του Voldemort, σχεδόν κανείς δεν τον πίστεψε, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Μαγείας να καταφερθεί εναντίον του και να στρέψει προς αυτή την κατεύθυνση σχεδόν το σύνολο της μαγικής κοινότητας. 

 

 

 

 

Οι μαθητές

 

 

Οι “μαθητές” και των δυο συμβολίζουν τους οικείους μας, οι οποίοι καμιά φορά δε δύνανται να κατανοήσουν πλήρως τις σκέψεις και τις απόψεις μας και έτσι η συμπεριφορά τους απέναντί μας δεν είναι αυτή που περιμένουμε. Οι μαθητές του Ιησού δεν πίστευαν πάντα όσα τους έλεγε, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτό του Πέτρου, ο οποίος αρνήθηκε τον δάσκαλό του σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις και, βέβαια, του Ιούδα, ο οποίος τον πρόδωσε για 30 αργύρια. Ο Harry μπορεί να μην είχε μαθητές, είχε όμως συγγενείς που ποτέ δεν πίστεψαν επί της ουσίας ότι η μαγεία ήταν κάτι υπαρκτό (και ωφέλιμο). Με τους φίλους του, επίσης, αντιμετώπισε διάφορα θέματα κατά καιρούς. Για παράδειγμα, όταν ο Ron με την Hermione μάλωσαν, αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις και από τους δυο και κατόπιν να κλίνει προς την κατεύθυνση του πρώτου, με αποτέλεσμα να ψυχρανθούν οι σχέσεις του με τη δεύτερη. Επίσης, κάποια στιγμή στο Κύπελλο της Φωτιάς ο Ron αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο Harry δεν δήλωσε αυτοβούλως υποψηφιότητα για το Τρίαθλο Μαγείας και έτσι οι σχέσεις τους κλονίστηκαν για μια σεβαστή χρονική περίοδο.   

 

 

 

 

Τα αδύνατα σημεία τους 

 

 

 

Ο Harry ήταν αρκετά ευέξαπτος, ενώ κατά περιπτώσεις επεδείκνυε ζήλια, παίρνοντας συχνά αποφάσεις με τρόπο παρορμητικό, αφήνοντας το συναίσθημα να ακυρώσει ολοκληρωτικά τη λογική του σκέψη. Έτσι, έκανε αρκετά λάθη τα οποία κατά περιπτώσεις είχαν ολέθριες συνέπειες (βλ. την περίπτωση του θανάτου του Sirius). Από την άλλη, ο Ιησούς ήταν πάντα υπομονετικός και ακολουθούσε τη λογική του, έχοντας “χάσει τον έλεγχο” μόνο μια φορά, όταν αντιμετώπισε τους εμπόρους έξω από τη Συναγωγή, δείχνοντας, όμως, έτσι και την ανθρώπινη φύση του. 

 

 

 

 

Οι μέντορες

 

 

Ο μέντορας του Harry ήταν, βέβαια, ο Albus Dumbledore, ο άνθρωπος που τον συμβούλευε στην πορεία έως και λίγο πριν την τελική του σύγκρουση με τον Voldemort, λαμβάνοντας συχνά αποφάσεις για τον μαθητή του και δίνοντας σχετικές εντολές δράσης. Στην περίπτωση του Ιησού, που έκανε το θέλημα του Πατέρα του, η σχέση (με δεδομένη και τη σχετική διδασκαλία της θεολογίας) δεν είναι η κλασική ανάμεσα σε μέντορα και μαθητή, ωστόσο υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις, αφού το θέλημα του Θεού συνιστά μια προειλημμένη απόφαση, της οποίας προηγείται μια πληθώρα εντολών. 

 

 

Πηγή

 

 

MetaMeta

Έχω σπουδάσει Μπαγιαντέρα στη Λυών

No Comments

Post a Comment